بانک کشاورزی که پیش تر نیز همراهی خود را با حمایتهای گسترده از بخشهای مختلف به اثبات رسانده بود از ابتدای سال 1400 تاکنون 343 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده که در این گزارش علاوه بر پرداختن به اهمیت این مسئله به لزوم بسط سیاستهای پولی، افزایش تولید ناخالص داخلی، افزایش حجم پول در گردش و ایجاد اشتغال و… از طریق سیستم تسهیلات بانکی توجه شده است.
به گزارش اختصاصی گزارش ویژه، همراهی بنگاههای اقتصادی با سیاستهای اقتصادی دولت همگرایی ویژه ای را در پیاده سازی و عملیاتی کردن طرحهای عمرانی و و در نتیجه چابک سازی لایه های مختلف اقتصادی خواهد داشت. نگاهی به برنامه پنجم تا هفتم توسعه نشان می دهد که تمرکز اصلی وضع سیاستهای پولی و توزیع ثروت از مسیر همراهی بنگاههای اقتصادی به خصوص بانکها می گذرد.
اخیراً کشورهاي مختلف از جمله ایران، بحرانهاي پولی و بانکی و شوكهـا ي نـرخ ارز را که به صورت فرسایش سرمایه بانک و کاهش وام دهی بانکها نمایان شـده اسـت، تجربـه کرده اند. مسائل و مشکلات ایجاد شده در بخش بانکی، اعتماد سـرمایه گـذار را کـاهش و شتاب خروج سرمایه از کشورها را افزایش داده است. لذا کاهش فعالیتهاي واسـطه گـري سبب از بین رفتن شاهراه اعتباري بنگاهها در طول بحرانها و سوق یافتن کسب و کـار بـه سمت مخارج و تولید کوتاه مدت شده است. یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر اعتبار بانکها در جهت اعطـاي وام ، سیاسـت پـولی است، این سیاست معمولاً توسط بانک مرکزي و با استفاده از ابزارهـاي متعـددي از جملـه ابزار نرخ ذخیره قانونی، نرخ تنزیل مجدد و عملیات بازار باز انجام میشود. سیاسـت پـولی از طریق کانالهاي مختلفی مانند: کانال نـرخ بهـره ، کانـال نـرخ ارز ، کانـال قیمـت سـایر و کانال اعتباري داراییها بر تولید اثرگذار میباشد. اقتصاددانان بر این دیدگاه که سیاسـت پولی در کوتاه مدت بر بخش واقعی اقتصاد مؤثر است اتّفاق نظر دارند ولـی اخـتلاف نظـر آنها بر سر کانالهاي اثرگذاري و اهمیت آنها نسبت به یکدیگر میباشد. از آنجایی که بانکها نقش ویژهاي در سیستم مالی در خصوص حـل مسـئله اطلاعـات نامتقارن بازارهاي اعتباري ایفاء میکنند، کانال وام دهی بانکها بر اساس همین نقش ویـژه آنها مطرح شده است. به ترتیبی که قرض گیرندگان به واسطه سیستم بـانکی بـه بازارهـاي مالی دسترسی پیدا میکنند. از طرف دیگر هیچ جانشین کاملی بین سپرده هاي جزئی بـانکی و دیگر منابع مالی وجود ندارد.
سیاست پولی مجموعه اقداماتی اسـت کـه بانـک مرکـزي بـه منظـور کنتـرل فعالیـت هـا ي اقتصادي جامعه به کار میبرد. چنین سیاستی بر عرضه پول و نرخ بهره اثـر مـی گـذارد و از این طریق بسیاري از اهداف اقتصادي مانند: افزایش اشتغال، ثبات قیمتهـا و حـل مشـکل رکود را متأثر میسازد. در واقع سیاست پولی، اتخاذ تدابیري به منظور کنترل و تنظیم حجم پول در گردش است. مکاتب مختلف دیدگاههاي متفاوتی در مورد اثرگذاري سیاست پـولی بر اقتصاد دارند. مرکانتلیستها اعتقاد داشتند که لازمه رشد سـریع تجـارت، گـردش پـول بیشتر در اقتصاد می باشد. به عبارت دیگر بین عرضه پول و میزان فعالیـت اقتصـادى رابطـه مستقیم وجود دارد و براین اساس هر گاه عرضه پول افزایش یابد (در صورت ثابـت بـودن سایر عوامل) این عامل موجب افزایش حجـم فعالیـت هـا ى اقتصـادى مـى شـود. همچنـین استدلال می کردند که افزایش حجم پول در گردش گاهى اوقـات موجـب افـزایش تـورمى قیمتها می شود
همان طور که بیان شد سیاست پولی با استفاده از ابزارهاي مناسب و از طریـق کانـال نـرخ بهره، کانال نرخ ارز، کانال قیمت سایر داراییهـا و کانـال اعتبـاري بـر تولیـد و در نهایـت اقتصاد اثرگذار میباشد. ادبیات موضوع نشان میدهد که کانال اعتبـاري از طریـق دو کانـال وام دهی و ترازنامه بانکی موجب اثرگذاري سیاست پولی بر اقتصاد میگـردد. طبـق کانـال وام دهی بانکی فرض میشود که اعتبارات بانکی منبع اصلی تأمین مالی بنگاههـا ي کوچـک و متوسط هستند، حال آنکه بنگاههاي بزرگ میتوانند به طور مستقیم از طریق انتشار سـهام و اوراق قرضه، به بازارهاي اعتباري دسترسی داشته باشند. بنابراین اعتبارات نقش مهمی در انتقال و ایجاد ارتباط بین بخـش پـولی و مـالی و بخـش واقعـی اقتصـاد بـازي مـی کننـد.
همراهی قابل توجه بانک کشاورزی در پیاده سازی اهداف اقتصادی دولت
بانک کشاورزی با درک درست این مسئله از ابتدای سال 1400 به 2 میلیون 42 هزار نفر تسهیلات پرداخت کرده است که ارزش ریالی آن به بیش از 343 هزار میلیارد تومان می رسد.
یکی از موارد با اهمیت در پرداخت تسهیلات بانک کشاورزی را باید توسعه زیرساختهای بخش کشاورزی دانست. چرا که نخستین بانک تخصصی کشور با اختصاص 86 درصد منابع تسهیلاتی خود به بخش تخصصی کشاورزی گام مهمی را در جهت تقویت این بخش مهم برداشته که نیاز اصلی کشور در سالهای اخیر و پیش روست.
مدیریت منابع و تمرکز بر برنامه های توسعه ای از دیگر نتایج حاصل از پرداخت تسهیلات کلان توسط بانک کشاورزی است. نتایج حاکی از آنست که بانک کشاورزی در پایان سال 1401 موفق به تحقق 157 درصدی برنامه های پرداخت تسهیلات شده که همین مسئله موجب افزایش 74 درصدی تسهیلات پرداختی این بانک در پایان قبل شد و در نتیجه جامعه هدف بیشتری توسط بانک کشاورزی نورد حمایت تسهیلاتی قرار گرفت.
بانک کشاورزی در سرفصل سیاستهای حمایتی خود بهینه سازی مصرف منابع آب، خاک و انرژی، استفاده از روش ها و فناوری های نوین و دانش بنیان و ارتقای کمی و کیفی تولیدات بخش کشاورزی، مشارکت در احداث و راه اندازی واحدهای تولیدی بخش کشاورزی و صنایع وابسته را مورد تأکید قرار داده و مبنای پرداخت تسهیلات به بخشهای مختلف به ویژه بخش کشاورزی را با این چشم انداز متمرکز کرده است.
برای عضویت در کانال گزارش ویژه کلیک کنید